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Dear Janie 
 
ASB Consultation Paper ‘IASB Proposals on Business Combinations, 
Impairment and Intangible Assets 
 
The Federation is pleased to have the opportunity to comment on the 
Consultation Paper ‘IASB Proposals on Business Combinations, Impairment 
and Intangible Assets. 
 
The Federation represents nearly 1400 independent, not for profit housing providers. Our members 
include registered social landlords, housing associations, co-ops, trusts and transfer organisations. 
They manage more than 1.8 million homes provided for affordable rent, supported housing and 
low cost home ownership as well as delivering a wide range of community and regeneration 
services. 
 
Housing associations have historically been actively involved in business combinations where it is 
not possible to identify one participant as an acquirer. I am therefore attaching a detailed document 
responding to the relevant questions within the Consultation Paper. However, in particular, the 
Federation: 
 

• supports the retention of the provisions within FRS 6 which defines a group 
reconstruction and permits merger accounting to be used for 
such transactions under certain conditions; 

 
• considers that an appropriate level of materiality should be involved above 

which compliance is mandatory to avoid unnecessary expense for reporting 
immaterial levels of transactions; and 

 

 



 
 
 
• agrees that with the ASB consultation approach to replace relevant UK standards 

concerned with business combinations, intangible assets and impairment only once 
both Phase I and Phase II of the IASB's project are complete. 



NATIONAL HOUSING FEDERATION 
 

Response to ASB Consultation Paper ‘IASB Proposals on Business Combinations, 
 

Impairment and Intangible Assets 
 
 
 
ED3 Business Combinations 
 
Question 1 - Scope 
 

(a) Are these scope exclusions appropriate? If not, why not? 
 

No. FRS 6 defines a group reconstruction and permits merger accounting (‘pooling of interests’ 

method) to be used for such transactions provided certain criteria are met. The IASB's decision to 

postpone addressing the requirements for entities under common control will mean that, if the ASB 

adopted the proposals and withdrew FRS 6 we would be left with no guidance on how to account for 

these particular types of group reconstruction. 

 

 

For the reasons outlined below, we strongly believe there are classes of transactions whereby the 

‘pooling of interests’ method appropriately reflects the true substance of that transaction. The 

Federation looks forward to contributing to the consideration of the definition and criteria that should 

apply to true merger transactions in the IASB's second phase of this project. However, in the interim, 

support the retention of the provisions within FRS 6 permitting merger accounting as interpreted within 

the Statement of recommended practice: accounting for registered social landlords Update 2002 SORP 

(paragraphs 13 1-132). 

 

Question 2 - Method of accounting for business combinations  
 

Is this appropriate? If not, why not? If you believe the pooling of interests method should be applied to 

a particular class of transactions, what criteria should be used to distinguish those transactions from 

other business combinations, and why? 

 

Not in all cases. The purchase method is recognised to be appropriate where a business combination 

results in one entity obtaining control of another entity (or entities) and that an acquirer can be 

identified in the process. However, this is not 



always the case. Historically, many housing associations have combined with the purpose of 

sharing in the future risks and benefits of the combined entity as opposed to one party acquiring control of 

another. As provided in FRS 6, for such mergers it is misleading to account for the combinations as the 

application of resources by one party to obtain control over the other, since this assumes a distinction in the 

roles of the parties that does not reflect reality (paragraph 48). Furthermore, the joint history of the entities 

that have combined will be relevant to the combined group’s shareholders. This record will be provided by 

merger accounting because it treats the separate business as though they were continuing as before, only 

now jointly owned and managed. If acquisition accounting were to be used, it would focus artificially on 

only of the parties to the combination, which would lead to a discontinuity in information reported on the 

combined entity (paragraph 49). 

 

The Federation supports the criteria for distinguishing a true merger from other business combinations in 

FRS 6 as interpreted in the SORP. The five necessary criterion required within FRS 6 is applied by the 

SORP to the not-for-profit, non-distributing activities of housing associations in paragraphs 131-132 as 

follows: 

 

The SORP provides that merger accounting following the combination of two social landlords is 

restricted to, and required for, those combinations where the use of acquisition accounting would not 

properly reflect the true nature of the combination. In a merger, the parties come together to share in the 

future risks and benefits of the combined entity, rather than one party acquiring control of another. A 

combination meets the definition of a merger only if it satisfies the criteria set out in paragraphs 6 to 11 

of FRS 6 as interpreted in the following paragraphs in the case of a combination of two social landlords. 

 
Where criteria 1 and 2 of FRS 6 are met and where the additional criteria, interpreted as 

follows, are also met then the combination may be interpreted as a merger under FRS 6: 

 

(a) the relative sizes of the combining parties are not so disparate that one party dominates 

the combined entity by virtue of its relative size. This may not be 



applicable if it can be clearly shown that the strategy in the direction of the combined organisation 
is not dominated by the larger party (criterion 3); 

 
(b) no consideration passes as a result of the combination (replacing criteria 4 and 5 under FRS 6 

which are not applicable to non-profit distributing entities); and 
 

(c) the combination is expressly for the mutual benefit of the tenants of both social landlords. 
 

The basis for asserting that true mergers exist and that the ‘pooling of interests’ method is the appropriate 

accounting treatment for such transactions is well established by considering both the fundamental 

characteristics of mergers within the housing association sector and the principle objectives underlying the 

proposed guidance on business combinations. 

 

 
• Fundamental principles 
 

The principles underlying FRS 6 and ED 3 is not relevant to not-for-profit non-surplus distributing 

organisations as both these documents are trying to reflect the commercial effect of the business 

combination transaction fairly in the accounts. That is, they are concerned with the relative control of the 

combining organisations in the new entity so that it can determine how the combination of resources should 

be shown so as to be fair to both sets of shareholders. 

 

 
• Housing association’s rationale for combining 
 

The mission statements of most housing associations will say something to the effect that they exist to 

provide homes for those in housing need, to meet the housing needs of current and future tenants. 

Therefore, any combination of housing associations always has protection of tenants’ housing interests as 

their ultimate objective. Housing associations are not looking to generate profits. If any surplus were 

generated by a combination this could not be distributed but would be ploughed back into the housing 

association for provision of more and/or cheaper housing for rent. 



• Types of housing association combinations 
 
 

To date many housing association combinations have been at the request of the Housing Corporation, 

usually to rescue a smaller housing association in financial difficulty. No consideration is given for the 

takeover. As members of housing associations a non-stake holding no payment is made to the members of 

the housing association being combined. The larger housing association is obliged to take on smaller 

housing associations using the strength of its own asset base and income streams. In some cases there may 

be income deficiency but asset strength. 

 

Other combinations have been by mutual agreement of the two housing associations, because they could be 

more efficient in the management of homes or more productive in their development as a combined 

organisation. 

 

In the future, with more pressure on housing associations from government to provide value for money in 

the management and development of homes for rent it may be that housing associations are more active in 

seeking combination opportunities. However, this would only take place because it was for the ultimate 

benefit of the combining housing associations’ tenants. 

 

 
• Commerciality 
 
 

The housing association combination is not normally a commercial one and is not at arms length. 

 

Although most housing association combinations could be regarded as an acquisition by the larger 

association, it is not primarily for the benefit of the members of that association (as they are not stake 

holding members), but for the benefit of the tenants of the smaller associations. If the smaller association 

was in financial difficulty its tenants might otherwise lose their homes. 

 

 
• Consideration 
 

Housing association combinations are normally for nil consideration with no goodwill. The lack of 

consideration means that there is no purchase consideration to 



allocate and no excess or deficit of consideration to consider. This situation has been acknowledged within 

the Statement of Principles for Financial Reporting: Proposed Application Note for Public Benefit Entities 

(dated 28 February 2003) with a footnote stating that ‘an alternative view is that because of the lack of 

consideration and the need to preserve the history of the combining entities business combinations between 

public benefit entities should generally be treated as mergers’ (paragraph 8.13). 

 

 
• Consistency 
 
 

Most housing associations do not value housing property in their accounts as valuations are costly and do 

not add value for the users of the accounts. 

 

 

The main exceptions to this are housing associations set up to take large scale transfers of local authority 

homes. Here valuations are needed as part of the transfer deal and to leverage private finance as no public 

grant is involved. 

 

 

As housing properties are the most significant element of an association’s accounts, showing housing 

property obtained through combination at valuation would either create inconsistency in the accounts or 

force associations to revalue all their housing properties. This would be a costly exercise and would of no 

benefit to the members of the association. 

 

 
•  Practical issues  
 
 

Housing associations do not have traditional stake holders who would benefit from the information 

provided by a valuation of assets transferred on acquisition. Property valuation is only an issue when 

finance needs to be raised against the property and then lenders instruct valuers for their own purposes. 

 

 

The cost of valuation is a particular burden to smaller associations which is difficult to justify when there is 

no benefit to the users of the accounts. 



Conclusion 

 

Housing association combinations are not normally on a commercial basis and are for nil consideration. No 

payment is made to the members of the association being merged and no distribution is made of any 

surpluses generated. Therefore, acquisition accounting will not normally be appropriate and the ‘pooling of 

interests’ method should generally be applied to obtain a true and fair view of the substance of the 

transaction involved. 

 

 
IAS 36 Impairment of Assets 
 
Measuring value in use 

 

The Federation is not convinced that the proposed narrative disclosures would prove more appropriate to 

that of the cash flow test required under FRS 11. We are concerned that the new tests may be overly 

onerous to apply particularly for smaller organisations and would prefer to continue using the current UK 

system of systematic year-by-year amortisation of goodwill. 

 

It is also suggested that while measurement and calculation is involved, the title ‘measuring value in use’ is 

flawed as it implies spurious accuracy. The title ‘estimating value in use’ is proposed as a more suitable 

description. 

 

 

IAS 38 Intangible Assets 
 
Question 3 - Indefinite useful life 

 

It does not seem prudent to give an asset an indefinite useful life. It could also be argued that to carry an 

intangible asset forward sine die suggests that the asset continues forever, when in reality it only exists at 

the point it was paid for. The value changes immediately thereafter. Furthermore, how can one determine 

whether the result from a fair value reappraisal of the asset relates to the old business or the new? 



Question 4— Useful life of intangible 

 

It is recommended that the circumstances where renewal periods are included within the useful life 

should include the probability of that renewal occurring in addition to any contractual or other 

legal rights conveyed. 


